activarea energiei

Activarea energiei Kundalini | realizarea sinelui

Activarea energiei

Kundalini

Kundalini este puterea divina primordiala din interiorul nostru, care, de obicei, este latenta (nemanifestata). Sediul ei este osul triunghiular de la baza coloanei vertebrale, numit sacru (Hieron Osteon). Grecii antici, care i-au dat aceasta denumire, i-au atribuit o semnificatie deosebita, deoarece acest os ardea cel mai greu la incinerarea corpului. De asemenea, egiptenii acordau o mare importanta osului sacru, ca fiind lacasul unei forte supranaturale.

Osul sacru

In Vest, osul sacru este simbolizat prin semnul Varsatorului si prin Sfantul Graal, recipientul apei vietii. Kundalini (spirala, in sanscrita), apare incolacita precum un sarpe si de aceea i se mai spune Puterea Sarpelui. Ea a fost descrisa amanuntit in Upanisade.

Constientizarea energiei Kundalini

Constientizarea energiei Kundalini in fiinta umana era considerata de catre marii intelepti ai antichitatii drept cunoasterea suprema. Aceasta cunoastere subtila era rezervata numai celor care atingeau un inalt grad de puritate si sfintenie. Cel care avea acces la aceasta cunoastere se numea Maestru (guru/invatator spiritual). Acesta, la randul sau, o transmitea in mod direct unui discipol (aspirant la adevarul absolut).

Gyaneshwara

Gyaneshwara, un sfant renumit din Maharashtra (centrul Indiei), care s-a nascut in jurul anului 1275 d.Hr., a descris-o pe Kundalini in capitolul VI al celebrei sale carti Gyaneshwari astfel: Kundalini este una din cele mai mari forte. Intreaga fiinta a aspirantului incepe sa radieze prin trezirea energiei Kundalini. Datorita acestui fapt, impuritatile nedorite din corp sunt eliminate. Corpul aspirantului devine deodata foarte echilibrat si atragator. Ochii par luminosi si magnetici, iar pupilele stralucesc.

Guru Nanak

Guru Nanak (nascut in 1496 d.Hr.) a descris trezirea energiei Kundalini prin urmatoarele cuvinte: "O inima curata este un vas de aur plin cu Nectarul Divin absorbit din Dasham Dwar (Brahmarandhra/fontanela) prin Ida si Pingala (cele doua canale subtile). Dumnezeu a creat acest corp omenesc ca pe o casa, cu sase chakra (centri subtili), in care a pus lumina spiritului. Traversati oceanul iluziilor (Maya) si aflati-l pe eternul Dumnezeu, care nu vine, care nu pleaca, care nu se naste si nu moare. Atunci cand cele sase chakre se deschid, Surati (Kundalini) te conduce spre Realitate". Se spune ca preotii din Egiptul antic si America de Sud ar fi obtinut puterile supranaturale (Siddhi) prin Kundalini.

Profetul Mohammed Sahib

In Sfantul Coran este scris ca Profetul Mohammed Sahib a vorbit astfel despre Ziua Invierii: "Atunci, mainile vor vorbi ... In acea zi, gurile vor fi pecetluite, dar mainile vor vorbi si vor arata toate faptele (oamenilor)". Dupa ce Kundalini este trezita, adevarul poate fi perceput prin vibratii, sub forma unui flux de energie (rece, cald etc.) simtit in palme. activarea energiei de Rusalii

Crestinii au denumit aceasta putere Duhul Sfant – traducerea la genul masculin se datoreaza contextului patriarhal al epocii respective, desi in multe alte limbi nu se face generalizarea la masculin. Ei au descris manifestarea ei ca limbi de foc deasupra capetelor apostolilor, iar Moise a vizualizat-o sub forma unui tufis in flacari.

Shri Mataji, in una din conferintele sale, a spus ca energia Kundalini este reminiscenta din noi a puterii originare, materne, care ne-a creat. Putem lua in considerare si afirmatia lui Iisus, din Evanghelia gnostica a lui Toma si din alte scrieri: "Duhul Sfant este Mama Mea".

In Tao Te Ching, puterea primordiala este descrisa de asemenea ca fiind materna. Lao Tze a numit-o pe Kundalini Spiritul Vaii ("valea" raului/canalului Sushumna, prin care urca Kundalini): "Spiritul Vaii nu moare niciodata".

"Imparatia cerurilor este in interiorul vostru" spune Iisus in Biblie (Luca 17.12). Macrocosmosul este reflectat in microcosmosul uman, iar instrumentul spiritual care face posibila legatura intre acestea este Kundalini.

Dupa marii maestri budisti, secretul primordial era existenta Caii Eliberarii in interiorul fiintei umane si era transmis doar catorva discipoli merituosi. 

Exista multe alte simboluri pentru Kundalini in cultura universala - cum ar fi sarpele lui Mercur, simbol alchimist al metamorfozei interioare. Gnosticii considerau sarpele ca simbol al maduvei spinarii.

Shri Mataji ne reaminteste semnificatia divina pe care o poarta Kundalini si ne descrie intregul proces prin care ea apare in interiorul nostru, inca dinainte de a ne naste.

Cand fatul din pantecul mamei are trei luni si jumatate, aceasta energie universala patrunde in viitorul copil sub forma unui fascicul de raze, care trece prin creierul rudimentar al fatului si se refracta in patru canale diferite. Aceste canale corespund celor patru aspecte ale sistemului nervos: (1) sistemul nervos parasimpatic, (2) sistemul nervos simpatic stang, (3) sistemul nervos simpatic drept si (4) sistemul nervos central. Raza constiintei divine cade pe fontanela anterioara a fatului, o strapunge in centru, trece prin bulb si apoi prin maduva spinarii (Sushumna). Ea lasa o dara subtire ca un fir de ata prin calea ei si se aseaza, incolacita de trei ori si jumatate, in osul sacru (Muladhara Sacrum) de la baza coloanei vertebrale.

Energia divina, dupa ce intra prin fontanela (Brahmarandhra), ilumineaza si centrii subtili (chakre). Acestia sunt responsabili cu distingerea precisa si transformarea celulelor in diferite organe vitale, care mai tarziu vor organiza sisteme diferite, in conformitate cu functiile lor. O astfel de opera miraculoasa poate fi facuta doar de puterea divina.

Atunci cand copilul se naste, in urma taierii cordonului ombilical apare o intrerupere in sistemul nostru subtil, intre plexul solar si nervul vag. Aceasta zona este cunoscuta in traditia Zen ca vid, iar in filosofia indiana poarta denumirea Bhava Sagara (oceanul iluziilor). Kundalini nu-si poate desavarsi ascensiunea, trecerea ei fiind impiedicata de acest vid. Prin urmare, ea ramane intr-o stare latenta.

Pe masura ce copilul creste, egoul si superegoul – terminatiile canalelor laterale – se dezvolta (se "umfla"), iar osul fontanela se calcifica. Omul este deconectat de la puterea omniprezenta a iubirii divine si se considera o entitate separata de restul universului.

In fiintele umane, Kundalini apare sub forma unei sfori rasucite, alcatuita din mai multe "fire" de energie. Shri Mataji Nirmala Devi mentioneaza ca aceste fire sunt in numar de 3 X 7 = 21 la puterea 108. Atunci cand Kundalini se trezeste, numai cateva fire se ridica prin canalul central (Brahma Nadi) si ajung sa strapunga fontanela. Energia Kundalini se propaga sub forma de unde, miscarea ei fiind spiralata. Kundalini are rolul de a ne hrani si ingriji sistemul subtil, de a ne dezvolta o personalitate superioara si profunda, protejandu-ne de negativitate. Kundalini este puterea iubirii lui Dumnezeu din noi, este dorinta noastra pura de divin. Ea ne ilumineaza constiinta (chitta) si ne ofera bucurie si pace interioara.

Odata activata, Kundalini se ridica de-a lungul canalului nostru central (Sushumna nadi), ilumineaza centrii nostri subtili (chakra) si in cele din urma "izvoraste" prin fontanela ("fantana mica"), oferindu-ne realizarea sinelui. Atunci, energia Kundalini poate fi simtita deasupra capului sub forma unor vibratii – ca o briza racoroasa care iese prin fontanela. Deoarece fontanela (sediul Sahasrarei) este reflectat in centrul palmelor, vibratiile pot fi simtite si acolo. Datorita blocajelor din corpul subtil, se poate simti la inceput o adiere calduta sau furnicaturi (chakrele noastre sunt reflectate in palme si degete). Dar, prin procesul de purificare initiat de Kundalini, vibratiile noastre se imbunatatesc treptat si ajungem sa simtim briza racoroasa a Duhului Sfant. 

Realizarea sinelui prin trezirea (activarea) energiei Kundalini este mentionata in marile religii ale lumii sub diferite denumiri:

  1. A DOUA NASTERE / BOTEZUL DUHULUI SFANT in crestinism (Ioan3.3, 5-7)
  2. ILUMINARE in budism
  3. MOKSHA / ELIBERAREA in hinduism
  4. RUACH in iudaism
  5. ASSIS in islam
  6. TAO in taoism.

Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga, va ofera sansa extraordinara de a va activa propria energie Kundalini.

In primul rand asezati-va si relaxati-va. Acordati-va timp pentru a experimenta o pace adevarata. Incercati sa va eliberati de toate preocuparile si sentimentele negative. In timpul exercitiului veti aseza mana dreapta pe diferite chakre sau centre de energie in partea stanga a corpului punandu-va in contact cu energia materna, care exista in dumneavoastra, Kundalini. Ne vom adresa energiei materne Kundalini cu apelativul mama, deoarece este ca o mama spirituala pentru noi purificandu-ne si hranindu-ne centrii de energie. In urma acestui experiment veti constientiza adevaratul dumneavoastra sine: Spiritul.

Va trebui sa luati acest exercitiu ca pe un experiment, adoptand o atitudine deschisa si nu incurcandu-va in analize si intrebari. Se trateaza mai intai facandu-l si mai apoi verificand rezultatele. Atunci cand va puneti intrebari in interior nu trebuie sa asteptati un raspuns mental, ci pur si simplu sa lansati intrebarea si sa lasati energia sa reactioneze natural.

Este bine ca in timpul exercitiului sa va descaltati pentru ca energiile negative sa se poata scurge prin picioare in pamant. Vom incerca sa ne interiorizam mai bine atentia tinand ochii inchisi.

Pentru a efectua